Raamisolatie: wat is het beste type kozijn?

  • Gepubliceerd op December 7, 2022
  • Update op April 27, 2024
  • Leestijd 5 min.
chassis belgique ramen belgie isolatie

Bent u van plan uw huis te renoveren om energie te besparen? Het installeren van nieuwe kozijnen maakt uw huis comfortabeler en energiezuiniger. Ontdek de voor- en nadelen van de verschillende soorten kozijnen om de beste keuze te maken bij het plaatsen van uw nieuwe kozijnen.

Hoe kan ik energie besparen door het plaatsen van nieuwe en  moderne kozijnen?

Men schat dat ramen mogelijk verantwoordelijk zijn voor bijna 30% van het warmteverlies van een huis. Slecht geïsoleerde ramen veroorzaken onaangename tocht in huis. Hierdoor bent u geneigd de  verwarming hoger te zetten en valt uw energierekening dus nog hoger uit.

Kozijnen spelen bovendien een belangrijke rol bij de thermische en akoestische isolatie van uw ramen en deuren. Daarom is het belangrijk ze zorgvuldig te kiezen om zoveel mogelijk energie te besparen.

Houten kozijnen

Lange tijd was hout het enige beschikbare materiaal voor de vervaardiging van kozijnen. Het wordt nog steeds veel gebruikt vanwege zijn goede isolerende eigenschappen en karakteristieke uitstraling. Het is ook een recycleerbaar materiaal, dus een uitstekende keuze als u zorg draagt voor het in stand houden van onze planeet.

Omdat hout een sterk materiaal is, is het mogelijk hiermee grote frames te maken. Het is ook duurzaam, mits het regelmatig wordt onderhouden. Bescherm uw kozijnen tegen weersinvloeden door ze om de twee jaar te lakken of te verven.

Pvc-kozijnen

Pvc-kozijnen hebben veel voordelen. Ze zijn duurzaam en gemakkelijk te onderhouden. Daarnaast zijn ze verkrijgbaar in een groot aantal kleuren en afwerkingen. Deze kozijnen zijn ook het voordeligst in aanschaf.

De isolatiewaarde hiervan is echter lager dan die van houten of aluminium kozijnen. Wees bedachtzaam  voor nieuwe kozijnen tegen zeer goedkope prijzen, waarachter  erg slecht presterende producten schuil gaan. Aarzel niet om professioneel advies in te winnen. Ten slotte zijn pvc-kozijnen, in tegenstelling tot houten of aluminium kozijnen, niet geschikt om te recycleren.

Aluminium profielen

Bent u op zoek naar de beste thermische isolatie? Kies dan voor aluminium ramen. Net als pvc-ramen zijn deze gemakkelijk te onderhouden. Het van tijd tot tijd schoonmaken met een vochtige doek  is voldoende om uw  kozijnen gemaakt van pvc in goede staat te houden. Deze kozijnen kunnen tot wel 50 jaar meegaan.

De toepassing van aluminium geeft uw huis een moderne uitstraling. Bovendien kan aluminium worden gebruikt om dunne profielen te maken en zo de oppervlakte van het glas te vergroten. Ten slotte is aluminium een recycleerbaar materiaal. Het is dus een ecologische keuze. Het enige nadeel van deze ramen is dat ze nogal duur zijn.

Welk soort raam moet ik kiezen voor maximale isolatie?

De isolerende eigenschappen van een raam hangen af van het gekozen materiaal, maar ook van het type raam. Scharnierende ramen, die in België tot de meest voorkomende behoren, bieden de beste prestaties. Deze uitvoering maakt een efficiënte afdichting mogelijk.

Schuiframen en -deuren daarentegen zijn een bron van energieverlies. Als u voor dit type raam kiest, zorg er dan voor dat het van uitstekende kwaliteit is en perfect is geïnstalleerd. Om meer licht in uw woning te brengen, kunt u ten slotte geïsoleerde vaste ramen installeren, die dus niet opengaan.

Wie moet u kiezen voor het monteren van uw kozijnen?

Om van nut te zijn en energie te besparen, moeten uw ramen goed geïnstalleerd zijn. Daarom is het raadzaam een vakman in te schakelen voor uw renovatiewerkzaamheden. Een vakman zal u goed adviseren over de keuze van de ramen, terwijl er rekening wordt gehouden met de indeling van uw woning en de structuur van uw muren.

Een specialist zorgt er ook voor dat de kozijnen perfect afgedicht worden bij  montage en dat er geen koudebruggen ontstaan. Zo profiteert u optimaal van de isolerende eigenschappen van uw nieuwe ramen!

Kozijnreparaties om de isolatie van uw huis te verbeteren

Heeft u niet het budget om hoogwaardige ramen te  installeren? Gelukkig is het ook mogelijk om uw oude ramen te laten renoveren om hun prestaties te verbeteren. Aarzel niet om een beroep te doen op een professional op het gebied van kozijnrenovaties. Hij kan de afdichting van uw ramen verbeteren door kozijndelen te vernieuwen,  scharnieren te vervangen of door een in de loop der tijd vervormd raam opnieuw passend maken.  

U kunt het energieverlies van uw ramen ook beperken door het plaatsen van luiken of isolerende gordijnen.

Wilt u uw kozijnen vervangen om uw wooncomfort te verbeteren en energie te besparen? Neem dan contact op met een van onze specialisten op het gebied van kozijnreparatie en -montage!

  • 1741 Wambeek (Ternat)
    Assesteenweg 427

Ramen zijn er in veel soorten en maten.

Kiest u voor ramen met een klassieke of nostalgische uitstraling. Of gaat uw voorkeur uit naar ramen met een moderne of tijdloze "look and feel".

Meert Marc creëert en levert al meer dan 25 jaar een stijl die past bij uw huis en persoonlijke smaak. Zowel in als buiten de streek zijn wij een vaste waarde in het maken en plaatsten van ramen.

Voordelen van kunststof ramen en deuren:

  • zowel voor nieuwbouw alsook renovatie
  • hoge isolatiewaarde voor zowel temperatuur als geluid
  • minimaal onderhoud
  • leverbaar in verschillende kleuren
  • stijlvol, sterk en slijtvast
  • duurzaam, kwaliteit en garantie
  • gratis vakkundig advies

Wij nodigen u van harte uit in onze showroom te Ternat, waar u in alle rust kunt kijken en ideeën opdoen of u kan ons ook contacteren voor een vrijblijvende offerte , hetzij telefonisch op het nummer 02/5824618 of via e-mail info@marcmeert.be.

Nog meer informatie kan je vinden op onze website www.marcmeert.be

Wij zijn vooral werkzaam in de provincie Vlaams-Brabant (Regio Ternat, Asse, Opwijk, Gooik, Liedekerke, Lennik, Dilbeek, Affligem, Roosdaal, ....) en Oost-Vlaanderen ( Ninove, Geraardsbergen, Denderleeuw, Aalst,...)

Tevens zijn wij ook CLIMAPLUS GLASS EXPERT, voor speciale beglazingen hebben wij dus zeker en vast een paar goede tips voor u in petto.

by Josie Wensley
share on Email Twitter